Så skulle vores Orion shines op. Borset fra kabinettet var i en noget slidt stand var det sådan set ikke så galt fat. Men først mekanismen som faktisk kørte fint rundt uden møntindkast – Det vat var møntsorteren der var fejlen her – den vender vi tilbage til i en længere artikel idet denne var stærkt medtaget. Den udbetalte også stort set næsten hele tiden grundet fejl på mekanismen.
Her ses mekanismen efter udtagning. Bortset fra at man kun kan komme til mekanikken bagfra er den faktisk meget servicevenlig flere af delene kan udtages separat ved at løsne nogle få skruer eller beslag og måske fjerne et par låseringe hist og her.
Idet det vurderedes at den generelle tilstand var rimelig god, syntes det unødvendig at skille den ad i samtlige enkeltdele – hvilket dog ikke er et kæmpe projekt, men trods alt temmelig tidskrævende. En rensning og inspektion og til sidst smøring af især friktions-glide-dele er en god ide. Urværket skal altid lige gennemgås -renses og smøres. Nye tromlebånd måtte designes (sættes på inden smøring af maskinen).
Fremstilling af tromlebånd (reel-strips)
En rar ting ved de tyske maskiner som helhed er at mange af delene overalt i maskinen har pæne runde mm-mål – det gælder også tromler og bånd. Tromlerne er 130mm i diameter og ganges med Pi bliver acceptabelt tæt på 41 cm i omkreds. Det betyder også at 3 nye strips lige akkurat kan være på en A3 side. (42cm). Der findes en del strips på marked – ikke overvældene mange men der er også utroligt mange modeller og varianter. Denne Orion model har en speciel feature med et 20ph (phennig) -felt som man åbenbart ikke har tilpasset de danske forhold – men det er kun en charme ekstra. Vi har prøvet at lave disse strips en del gange før og har man og er dus med diverse billedbehandlingprogrammer er det til at gå til. Det er vigtig med de rigtige farver så der må man prøve sig frem idet, at det man ser på skærmen under redigering, som regel ikke er det printeren spytter ud. Så limes de på med en passende ikke aggressiv lim-type. Og alt i alt kommer det hele så til at se således ud….
Udbetalingsfejl grundet defekt arm
Antallet af mønter til udbetaling dikteres af nogle følerarme en for hver tromle som så afhængig af deres stilling fører en stang op og ned ved udbetaling-pladerne der for alle 5 plader indeholder 2 mønter. (2-4-6-8 og 10) Der er gevinst ved talkombination med røde streger – Kun tal med 1 til 4 har streger, – 5 og 6 indblandet i kombinationer giver således ikke penge. Og dog – Det er således at en ekstra yderposition på følerarmene – får slide stangen til at give 2 mønter uafhængigt af de to første tromler – kort fortalt. Se senere i indlægget en lille work-around for at få dette til at virke.
Som det kan ses er en af armene knækket og der måtte en nødvendig forlængerdel påsættes. En originalarm og den reparerede arm ses herunder…
De tre arme er ens så det var bare en kopierering. Den fik senere en plastikdut monteret.
Manglende 20ph udbetaling
En vigtig funktion for udbetalingsprocenten. Den giver 2 mønter – i gennemsnit hver 10 gang – så det hæver udbetalingen med 20% – Statistikoversigt følger senere.
Grundet almindelig slidtage og et par småunøjagtigheder gjorde at betalings-stangen ikke helt nåede i position til at give 2 mønter – det klaredes med den lille klamme påsat….
Det giver den nødvendige manglende millimeter. Mekanismen er en smule følsom – men når først det kører giver det ingen fremtidige problemer med efterjusteringer.