Ofte når vi skriver om restaureringer, skriver vi meget om hvad løsningen, men knapt så meget omkring hvordan vi nåede frem til denne løsning. I denne artikkel vil vi også kigge lidt på den process, som går forud for løsningen.

Som nogle måske husker havde vi for nogen tid siden fået en knipsekasse ind. Denne manglede nogle vippearme, men var ellers relativt komplet, omend noget kedelig i dens udtryk og farvesammensætning. Vi valgte at parkere den mens vi arbejde på andre projekter og sideløbende arbejde lidt på at få nogle vippearme fabrikeret. Det er jo ikke nogle man “bare lige” snitter – særligt ikke i hårdt metal så som messing.

Engang i sidste uge vurderede vi så at automaten havde stået længe nok. Meeeen, vi havde stadig ingen vippearme.

Vi havde dog i mellemtiden fået fingrene i noget interessant hærdet aluminum (det hedder sikkert noget andet teknisk, men vi kalder det bare hærdet her). Normal aluminum, som man kender det, er en lille smule “blødt” at arbejde med….lidt ala kobber. Hærdet alumium derimod er helt anderledes sprødt, hvilket gør at man har et metal, som er relativt nemt at arbejde med, men på samme tid er hårdt nok til at erstatte bl.a. jern og messing dippedupper og dingenoter – i nogle situationer. Vi tænkte at dette var en af disse.

Så med lidt hjælp udefra fik vi skåret alu-stykker groft til i omtrend den korrekt form. Vi kunne så arbejde videre med disse med en håndfil + slibesten, for tilsidst at nå frem til noget som lignende til forveksling.

Rideren på regnbuen (DEWAG) - vippearme konstruktion (2)

Her ses et originalt sæt kontra et fabrikeret sæt.

Rideren på regnbuen (DEWAG) - vippearme konstruktion (1)

Man må sige at det er svært at se forskel. Så var spørgsmålet blot om det virkede efter hensigten. Vi var i tvivl om hvorvidt vægt af kontraloddet eller andet spillede ind. Til dette byggede vi en lille forsøgsopstilling af noget plexiglas. Så var det også nemmere hurtigt at finjustere.

Da vi var tilfreds, fabrikerede vi de resterende (hvilket tog adskillige timer). Nu var der blot tilbage at afprøve dem i maskinen.

Vi benyttede muligheden for at føle det aller sidste af sommeren og rykkede udenfor med kameraet og automaten. Ud fra billederne skulle man ikke tro at vi skrev den 11. Oktober… Det var også noget koldt når man ikke befandt sig i solen.

Yes! Vippearmene fungerer perfekt.

Vi opdagede til gengæld en anden fejl …i øvrigt præcist derfor at man tester tingene af. Herunder ses problemet. Kan du se hvad det er?

Rideren på regnbuen (DEWAG) - vippearme konstruktion (6)

Den skarpe seer vil bemærke at 5-ørene ikke triller forbi ved anden kolonne fra venstre, men ligger sig fast på toppen. De skulle jo gerne kunne trille hele vejen hen, når alle er fyldt op som i eksemplet her. Hvis ikke vil den før eller siden bliver overfyldt og “jamme”, fordi overskudet ikke falder igennem og ned i pengekassen.

Rideren-på-regnbuen-(DEWAG)---vippearme-konstruktion-(7)

Problemet skyldes at størrelsen på disse 5-øre ikke er tilpasset spillet (eller nok nærmere omvendt). Underligt i betragtning af at der var nogle af disse i spille da vi fik det ind. Nåh, anyway…. Måske armen her har været større? Givetvis, men hvem ved. Det skulle i alt fald ændres.

Så vi måtte justere palerne lidt og fjerne lidt af sidestykker – men så var den der også. Automaten er nu klar til at blive skilt ad hvorefter det egentlige restaureringsarbejde kan påbegyndes.

Mere om det en anden gang.