Nu hvor spillemekanismen er nogenlunde færdig, kommer tiden til kabinettet og hvad der til hører. Der er en lang række ting som vi skal se på.
Skilles ad
Først skulle alle skjolde af. Fra indersiden kan vi se at der er en lysstoftsrørholder. Jeg tror dog ikke der nogenside har været lys i denne maskine. Det er sikkert bare et standardbeslag som bruges, hvad end denne mulighed er tilkøbt eller ej.
Efterhånden som vi fjerner skjoldene, kan man virkelig se hvor meget snavs der gemmer sig i krogene.
Der ligger også en del småting i bunden, som sikker er faldet af for mange år siden. Blandt andet de små beslag som skal holde skiltet på plads i toppen. Det er nok derfor det sidder løst.
Herunder ses topskiltet. En slags plexiglas. Det skal rengøres forsigtigt, således at grafikken ikke tager skade. Den er rimelig hårdfør, så det burde ikke være noget problem. Da der aldrig har siddet et lysstofsrør på bagsiden, som har varmet skiltet op, er grafikken i rimelig stand. Det er ellers ofte et problem med automater hvori der er lys.
Støbejernsindlægget i toppen, som holder udbetalingstabellen, samt møntretur-slisken og ruden på fronten, skal rengøres og males om.
Til sidst skal bunden renses.
Dæmpning af skjoldresonans
Da vi modtog automaten var der monteret en masse skum på indersiden.
Meget vel et forsøg på at forhindre resonans i skjoldet og således dæmpe den en smule. Vi har valgt en mere elegant løsning. Efter en kamp med at skrabe skummet af, påklistrede vi blygummi plader, beklædt med filt.
Det ser noget bedre ud, lugter ikke, fylder meget mindre og virker betydeligt bedre.
Behandling af træet
Der var flere måder vi kunne angribe opgaven på. Skulle det slibes? Skal det have lak? Olie? Voks? Hvad med farven?
Vi besluttede os for at prøve en kombination af spritbejdse og en efterfølgende voksbehandling. Først skulle træværket dog slibes ned.
Herefter skulle bejdsen frem.
Vi valgte 2 forskellige bejdser. En mørk til bunden og en lidt lysere til sidepanelerne. Det er cirka de farvenuancer den har haft oprindeligt.
Dernæst 2 slags voks, en blød og en hård.
Husk at polere godt mellem hver påføring. Man kan faktisk få den helt blank og glat hvis man bliver ved længe nok. En af de gode egenskaber ved voks, er at man kan altid polere den en smule mere på et senere tidspunkt, en uge eller en måned senere. Man behøver derfor ikke gøre det helt perfekt i først forsøg.
Polering af skjolde
Skjoldene skal nu poleres op. Det er en længere proces som indvolvere flere forskellige remedier, men mest af alt er det bare et spørgsmål om knofedt. Herunder slutresultatet, som ikke er til at tage fejl af.
Ja, der er stadig en del skrammer og hakker i forkromningen, men det er okay. Det er en del af maskinens sjæl – Den skal jo ikke fremstå som ny, men som en flot gammel maskine.
Det bliver spændende at se den samlet, med lys i og 100% kørende. Men det må vente lidt endnu.