Rotomaten manglede fra starten stor set hele møntdelen, samt andre ting. Flere af de til værket hørende dele, havde vi liggende i en kasse med Wulff-reservedele, men ingen møntindkast-dele. Så vi var tvunget til enten at skaffe/indkøbe reservedele, eller at fremstille noget selv.

Rotomat Jewel First look (6)

Da automatens værdi kun er nogle få tusinde kroner (i kørende stand vel og mærket), synes vi ikke det gav mening at købe originale reservedele fra andre handlende i f.eks. Tyskland. Det ville hurtigt beløbe sig i mere end automaten er værd.

Vi måtte være kreative.

Møntindkast og håndtering

Selve møntindkastet var fra fabrikkens side, en ”klapfælde”. Denne gjorde at ukorrekte mønter returneres ved en lille knap, som skiller 2 stykker messing sammenholdt af et fjedersystem. Det kunne man fabrikere, men det tjener ikke det store formål uden for spillehallen, da man derhjemme jo kun bruger de 25 øre som man nu engang har liggende. Så vi har valgt at gå på kompromis – og skippede denne funktion.

Møntindkastet består af et par stykker aluminium, med et stykke messing i bunden.

Rotomat_coin-system-1

Møntindløbet ned til møntfordeleren er lavet af kobberplade (det er nemt at arbejde og ser altid godt ud). Originalt er det lavet af zink (hvilket som oftest ses knækket – især i fastgørelses-punkterne, da zink kan være lidt skrøbeligt og skørt).

Selve møntfordeleren har vi før måtte genskabe (læs artiklen: Møntfordeler: En zinkpest historie). Denne gang har vi dog valgt en simplere egen konstruktion, som endte med at se nogenlunde sådan ud…

Begrænsninger

I stedet for at møntfordeleren smider ekstra indkast af mønter ud på bagsiden tilbage i møntskålen, har vi her ikke denne begrænsning. Dog kan der ske en uhensigtsmæssig ophobning af mønter hvis antallet overstiger 6-7 mønter – men der sker ingen skade på maskinen , kun midlertid dysfunktionalitet. Vi har også droppet de arme som sidder på akselen – bl.a. ekstra møntstop – og et stop til møntrør med magnet – så laver de da ikke ulykker. Igen, vi skal ikke tage højde for alle de samme ting som de skulle i spillerhallerne før i tiden. Vi skal blot sørge for at den virker med gamle spillemærker og 25 øre.

Følerfunktion

Møntfordeleren har udover at den fordeler mønterne, (når udbetalingsrøret er fyldt op, vil ekstra tilkomne mønter falde over i røret til pengekassen) en følerfunktion. Denne skal detektere om der er indkastet en mønt og maskinen kan igangsættes. Den originale griber i toppen af mønten , og holder derved en slæbeskive i starteren tilbage så startmekanismen kan gå i indgreb. Vi har valgt at en lille messingarm tager fat i siden af mønten og får så samme funtion – dog mere simpel – samtidig med som nævnt, kan håndtere en række af indkastede mønter.

Demonstration af møntfordeler

Her en demonstration af princippet. Bemærk hvordan den, såfremt udbetalingsrøret  er fyldt (demonstreret ved at holde fingeren for hullet), sender mønterne til venstre og derned ned i røret til pengekassen.

Og her en demonstration af det hele i samspil.

Den opmærksomme læser vil have set at spilleværket også står klar og er særdeles velkørende, som altid. Med nye, valsebånd i bedste Beromat-stil.

Ja, det er måske ikke så normalt med frugter på en Rotomat Juwel, men vi synes at det gjorde sig godt på denne maskine – og da den alligevel var blevet svindlet så meget med, samt havde så mange mangler – var “bevaring af det originale” ikke af nogen større betydning.