Så er tiden kommet til at tage kampen op med det mekaniske. Det virkede overhovedet ikke da vi fik maskinen ind, så fremgangsmåden var, som så ofte i den slags situationer, at vi måtte tage værket ud og gå det total igennem, samle det igen og så få det til at virke uden for kabinettet.
Heldigvis er værket relativt simpelt i denne maskine. Massivt i konstruktionen og lækkert bygget. Dette gør at vi godt tør kaste os over at skille det ad i blinde om man vil. Mon ikke det er rimelig nemt at samle igen? efter at alle dele er blevet rengjort og smurte.
Afmontering af værket
Det er relativt nemt at tage værket ud af maskinen. et par skruer og afmontering af håndtaget. Dernæst kan det løftes ud på bordet.
Som man kan se på sidste billede, starter vi med at lægge det op i en bakke, så vi kan rense det af med petroleum. Det fjerner gammelt snavs, fedt og olie. Dernæst kan vi tage enkelte dele en af gangen og klargøre dem, inden de atter sættes tilbage på plads.
Valsen / filmrullen
En ting som naturligvis ikke bliver lagt i petroleum er tromlen med alle de gamle fotos.
Den har det i forvejen ikke for godt. Der er sektioner af “filmen” som er revet ud. Det bliver nok svært at gøre noget ved dette, men forhåbentlig man stadig kan få oplevelsen med billed-tromlens nuværende tilstand.
Kontaktanordning
En anden ting som vi også har afmonteret er denne lyskontakt. Den har 2 funktioner. Funktion 1: fungerer som “finger” som holder billederne tilbage og slipper et ad gangen når maskinen kører. Tilsvarende en finger i hjørnet af en blok papir, som man langsomt lader passere. Den anden funktion: Der sidder en vippearm som kortslutter en kontakt. Denne vil aktivere en pære som så giver lys når maskinen kører.
Kontakten var helt bøjet og ødelagt. Den har haft en uheldig tildens til at sætte sig på hovedet, hvilket ødelægger filmrullen. Den har utvivlsomt været medvirkende til billedernes noget forringet tilstand.
Topkassen med lys i
Lyset i topkassen er heller ikke for godt. Der sidder en pære monteret helt ude i den ene side, hvilket betyder at halvdelen af tavlen næsten ikke oplyses.
Pæren flyttes derfor ind på midten og en plade til at holde på papskiltet må istalleres, samt en metalklemme til at holde denne bedre på plads.
Her demonstreres kontakten. Man kan se at der er lys i kassen konstant, men kun lys på fototromlen når kontakten aktiveres.
Værket samles og afprøves
Værket samles her igen. Alle delene har været renset og smurt.
Med en god gang smørrelse, virkede maskinen faktisk i store træk næsten første gang. Der var dog en del efterfølgende justeringer ift. kontakten og “klikkeren” (den dims som vises i toppen af videoen herunder.
Oolala. Lidt lummert, omend næppe noget som kan vække unge mænds interesse i dag. Det er også lidt ærgeligt at der trods alt ikke er mere bevægelse i filmen – men sådan er den lavet. Det kan vi ikke gøre noget ved. Stadig, det virker glimrende. Hullerne i valsen giver naturligvis nogle udfald, men sådan er det… Jeg synes ikke det gør noget.
Herunder vises hvordan mønttjekket virker. Hvis der er en mønt skubbes panel ud og den frigøres til at kunne køre en omgang. Hvis der derimod ikke er mønt, sker der intet og den hopper bare forbi. Udemærket system.
Værket monteres i automaten
Så kom tiden til at genmontere værket. I den forbindelse med vi lave ny elektriske installationer. Så det igen er nogenlunde forsvarligt at have maskinen tændt (selvom man ikke skal stikke hånden derind mens der er strøm på, da der er 230 over kontakten.
De sidste småting
Til sidst en række småjusteringer. Bl.a. et skjold så mønterne rent faktisk ryger i pengekasse (som vi også måtte bygge), samt et lille emaljeskilt til fronten, hvor der sikkert engang havde siddet et tilsvarende skilt – vi kunne i alt fald genbruge hullerne.