Det tidligere omtalte franske hestespil, står nu færdigt. For at holde det kort vil jeg i dette indlæg hurtigt løbe henover restaureringen fra ende til anden, samt begrunde de valg som blev foretaget undervejs.

Som man kan se i foto arkivet, var kassen noget medtaget. Særligt toppen og bunden var vandskadet  og mør. Filten var også meget hærget og pladerne havde en del rust.

Kassen

Jeg startede med at skille det helt ad og slibe alle siderne, både for låget (topkassen) og bundrammen.

opbygning af kassen til fransk hestespil (2)

Dernæst kunne det umiddelbart samles igen. Oprindeligt var det sømmet sammen med 2 rustne jernsøm i hver samling, men jeg valgte 5 små messingsøm til opgaven – Det virkede lidt mere lækkert.

opbygning af kassen til fransk hestespil (3)

Jeg overvejede om jeg skulle beklæde den med sort papir igen, men valgte ikke at gøre det. Jeg syntes ikke at det tjente noget formål, da papiret alligevel ikke ville være originalt. Jeg ville i så fald ende med at skulle producere noget “kunstigt gammelt” sort papir og tjah…Det ville være synd for de fine gamle træ, at beklæde det. Jeg valgte i stedet at bejse det meget mørkt. Tanken var at det således stadig ville fremstå mørkt, men mere lækkert. Mere om dette senere.

Første skulle problemet med den rådne bund- og topplade addresseres. Jeg fandt nogle tynde krydsfinerplader som jeg skar til.

opbygning af kassen til fransk hestespil (1)

Filt og maling

Nyt filt skulle der til. Det gamle filts tilstand var noget sørgelig….

Jeu de course inden ny filt (2)

Jeg startede med at flå alt den gamle filt af. Det var ikke svært. Dernæst skulle rusten fjernes. Der var flere måde at barbere den hest på, f.eks. saltsyre eller sandblæsning. Vejret var godt så jeg valgte knofedt metoden i stedet, således at jeg kunne sidde udendørs og arbejde lidt i ro og mag. Jeg fjernede rusten med sandpapir og postevand.

Dernæst blev den tørret af med sprit og fik primer for at rustbeskytte. Et tyndt lag er tilstækkeligt. Det bliver alligevel dækket med filt på ydersiden og ingen ser indensiden (så det behøver ikke var super flot).

jeu de course - maling af metaldele med rustbeskyttende primer

Dernæst var det blot at beklæde det med filt. Jeg havde noget selvklæbende grøn filt liggende, så det faldt valget på. Man kan dog også vælge en filt man selv limer på med dertilhørende “stoflim”.

jeu de course - beklæde med filt (2) jeu de course - beklæde med filt (1) jeu de course - beklæde med filt (3)

Med filten på, kunne tin og andre metaldele genmonteres. Den røde ring havde imellemtiden også fået en tur med både rustfjerner og maling.

jeu de course - Filt monteret og tin dele genmonteres

Søjlerne mv. havde aldrig været lavet til at blive afmonteret. Det var derfor lidt en udfordring af afmontere og remontere disse. De var nemlig nittet/sømmet fast og kunne kun fjernes med at klippe sømmet/nitten af. Da du skulle monteres igen måtte jeg derfor skære gevind i bunden af hver for at kunne fæstne dem med skruer. Lidt i konflikt med restaureringens ånd, men det var det eneste som gav mening.

Det hele samles

Med de enkelte dele glargjort skulle herligheden samles igen.

Først monteres spillepladens yderste ring i kassen med hertilhørende træplade. Der er særligt 2 ting man skal tænke over.

  1. Typisk sidder flaget i højre side, men det kan også sidde foran ved håndtaget. Så sørg for at vend den korrekt i forhold til håndtaget på fronten.
  2. Trærbjælken i bunden (den med aksen på), sidder ud fra pladen med håndtaget.

Spillepladen fæstnes med søm til trækassen. Jeg valgte at gøre dette indefra ved at klippe nogle messingsøm til så de blev meget korte. Man kan også vælge at gøre dette udefra og så bøje sømmere 90 grader på bagsiden for at fastholde pladen – Det var således de havde gjort, med jernsøm, fra fabrikkens side.

Jeu de course - Spillet samles igen (2)

Dernæst kan de næste “ringe” monteres en efter en, for tilsidst at montere skålen i midten og spænde det hele sammen.

Husk nu at smørre det ordenligt med olie (“ordenligt” betyder IKKE meget! Det skal ikke sovses ind – blot have lidt fin olie på aksen, samt lidt tyk olie på tandhjulet).

Jeu de course - Spillet samles igen (1)

Kort tid derefter står spillet samlet. Efter lidt småjusteringer kan det afprøves.

Efter de sidste småjustering kan det nu præsenteres i samlet, fungerende og restaureret stand.

Jeu de course, fransk hestespil færdig restaureret (11) Jeu de course, fransk hestespil færdig restaureret (12) Jeu de course, fransk hestespil færdig restaureret (6)Jeu de course, fransk hestespil færdig restaureret (8) Jeu de course, fransk hestespil færdig restaureret (3)