Vi har for nyligt fået en ny interessant enarmet tyveknægt ind som skal sættes i stand.
Men inden vi sær nærmere på den, kræver det lidt forudgående viden…
1920erne og 1930erne var storhedstiden for de mekaniske enarmede tyveknægte og de virksomheder som byggede dem; Mills, Pace, Watling, Jennings osv.. Det var i denne tidsperiode at de mekaniske teknikker blev forfinet – og herfra hvor de fleste af de velkendte klassikere blev designet og bygget.
Lidt historie
Under og efter krigen tog den teknologiske udvikling dog for alvor fart, så efter krigen virkede de gamle enarmede fra mellemkrigsårene og tidligere, noget outdatede – både hvad angik design, men også hvad angik teknikken.
Så man gjorde meget for at “peppe” dem lidt op. Nogle firmaer byggede lys i maskinerne, andre basal elektronik. Der opstod en helt industri omkring ombygning af gamle automater, særligt i Tyskland hvor forhåndenværende automat stammer fra.
Tyskland har altid har en stolt tradition for at bygge spilleautomater og andet mekanik. Og efter krigen var deres (Vesttysklands) ressourcer jo frigjorte til at fokusere på prodution af andet end krigs-materiel. Dette var ligeledes en god måde hvorpå landets økonomi igen kunne komme i gang – og sammen Marchallplanen, gjorde det at Vesttyskland i 1950 blev en kæmpe fabrikations-nation. Vi husker nok alle “Made in West Germany” i bunden af alt fra legetøj, låse, værktøj, elektronik og meget mere. Det blev nærmest garant for kvalitet i 1970erne og 80erne. Man kan sige meget om tyskerne, men deres metal-fabriktion var på højde med det bedste.
Automaten Rheinland 2
Automaten her er produceret først i 1950erne af Rheinland og hedder noget så usexet som “Rheinland 2” (Den kaldes vist også “Rheingold“, så vidt jeg har kunne finde frem).
Rheinland blev givetvis opkald efter floden Rhinen, hvor mange af tysklands stålværker lå langs – særligt i Ruhr-distriktet (det såkaldte Rhein-Ruhr distrikt), hvorfor flere automatfabrikker også var et finde her.
Selve automaten
Hvad angår selve automaten er det en kreativ blanding af mange forskellige ting. Den er tydeligvis baseret på et Mills værk. Sikkert med mange oprindelige dele. Den er dog ombygget til at køre på mange flere tænder. Faktisk et meget elegant mekanisk system, som vi kan se nærmere på, i et fremtidigt indlæg.
Ligeledes er de udvendige rammer interessante. Fronten er kopieret fra en Mills H-top.
Og bagpladen er tydeligvis taget direkte fra en Jennings Dutch boy eller tilsvarende automat. Om de har haft en masse til overs eller blot reproduceret dem ved jeg ikke. Det er dog en sjov blanding af ting. Vi glæder til at se nærmere på denne bastard.