Så er vi ved at være i mål. Automaten skal nu blot samles igen, efter den har været under intens behandling her hos os den seneste måneds tid. Hvis man tvivler, kan man jo blot gense førbillederne.
Delene monteres
Vi lagde ud med at genmontere alle “stænk-flapperne” på hylderne. Disse havde været afmonteret, således at vi kunne male hylderne igen. Men også således at de kunne smørres ind i silikonefedt, for at bevare eller rettere genskabe elastisiteten. Vi brugte kontaktlim til at lime dem fast igen.
Sideløbende hermed havde vi monteret rullerne i højre side af lågen. Næste trin var at montere lågerne.
Vi startede nedefra, da det var der vi sluttede da vi afmonterede dem. Om det har nogen praktisk betydning ved jeg ikke – men det virkede som det rigtige at gøre. Endvidere havde det den lille fordel at de så kunne stables mens man skruede dem fast, hvilket sparede en hånd – som havde rigeligt at se til.
Dejlig at lågerne nu kører på hjulet i siden lige så fint. Da vi fik automaten ind kunne hjulene jo slet ikke dreje rundt – så den kurrede bare metal mod metal.
Husk at der skal en lille flad skive ind i hver side inden de skrues fast, men ellers er det blot at skrue dem i fra siderne. I venstre side skal de have den lille skrue. I højre side, den store skrue. Da det er skulderskruer skal de bare helt i bund. Hvis de låser stangen fast, hvilken de alle går igennem – kan det skyldes manglende skiver.
Herefter skal møntenheden monteres OG AFPRØVES inden man monterer hylderne, da de ellers vil sidde i vejen for evt. justeringer.
Og dernæst hylderne, som nævnt…
Til sidst kan alle møntindkast, skjold og knapper monteres.
Klisermærker / decals
Montering af klistermærkerne var en delikat opgave. Der er nemlig kun 1 skud i bøssen – og de skulle jo helst sidde lige. Vi lagde ud med det mest problematiske: Mønt retur-skiltet med skriften “Svigter-Automaten — Tryk”.
Perfekt.
Med det på plads var Turbon logoet en smal sag at placere længere nede – det skulle jo trods alt bare sidde lige horisontalt. Vertikalt var af mindre betydning.
Vi ledte længe efter hullerne hvor Turbon serienummerskiltet havde været monteret. Men de var ikke at finde nogle steder på kabinettet. Vi gættede at skiltet har være limet fast invendigt et sted, da der var rester af lim på skiltets bagside. Vi synes dog at det fortjener bedre – en plads udvendigt på kabinettet.
Efter at have overvejet flere placeringer, valgte vi at slå 2 fluer med 1 smæk. Nemlig at placere skiltet i øverste højre hjørne på automatens venstre side. Her var nemlig et hul (tidligere strømudtag) som alligevel skulle have haft en blindprop. Det slipper vi så for nu.
Det monteres naturligvis med små bolte som ikke har kærv på ydersiden, således at man kun kan afmontere det hvis man åbner automaten.
Nu hvor vi havde fat på kassen kunne vi lige så godt genmontere kantlisten. Listen som tidligere var helt gnosket er blevet savet til og afsluttet fint. Det betyder så naturligvis også at der mangler et lille stykke af listen i den side, men det forsøger vi at råde bod på senere.
Montering af lågen
Så var det blot at montere lågen. Hertil måtte vi gøre flere ting. Nogle husker måske problemerne med den ene låsepal som i praksis var færdig, hvilket vi så på i et tidligere indlæg. Til formålet havde “en ven af huset” drejet en ny af slagsen i stål, lidt tyndere end den gamle, idet hullet vi borede var tyndere (ja, sådan hænger det jo oftest sammen).
Der skulle naturligvis også skæres nyt gevind og en ny bolt skulle anvendes. Vi valgte her en 4 mm messingbolt – så er en fremtidig ejer er ude over problemet med rust her i alt fald…
Når man monterer lågen, er det en fordel – som vist på billedet herover – at holde palen let fast med bolten, så man blot kan løsne den og trykke palen på plads, efter man lister lågen ind på plads i kabinettet. husk ligeledes i den forbindelse at der ofte skal være nogle skiver i bund og top. Særligt dem i bunden er vigtige, da det løfter lågen lidt op, hvorefter den går fri af kanter på siden af kabinettet.
Låsetøj
Som det sidste, skulle der installeres et par låse. Vi tog et par stykker fra kassen. Hullet skulle gøres en smule større med en metalfil og låseblikket skulle naturligvis tilpasses, men det var så også bare det.
Og til sidst, den obligatoriske demo af maskinen i drift, med lidt på hylderne til den søde tand – naturligvis.
Og med denne video og nedenstående billede, afsluttes dette restaureringsprojekt.
hej
flot arbejde du laver er glad for at have fundet din side har selv lige fået mig en turbon maskine som jeg vil lave og meget glad for at se alle dine billeder af din maskine også tak for grafikken til den ville høre om du kunne hjælpe mig med hvor har du fået fat i dine stænk-klapper til den håber du kan hjælpe mig ikke sidste gang jeg besøger din side
vh Torben
Hej Torben. Tak, super. Ja, det var faktisk også en af årsagerne til at vi startede denne side – nemlig at hjælpe folk i samme situation, med billeder, vejledninger og tips og tricks.
Stænk-klapperne sad allerede løst i maskinen da vi fik den ind, så det er de originale der her er monteret. De blev bare afmonteres, så metallet kunne males. Endvidere skulle de også have noget silikone fedt, da de var lidt møre. Herefter var der blot tilbage at lime dem i maskinen igen.
De minder dog om almindelige tætningslister, kaldet “P-profiler”. Jeg husker ikke størrelsen, men det er heller ikke super kritisk. De kan købes flere steder:
https://www.profillageret.dk/31-p-profiler
http://www.aag-shoppen.dk/shop/profiler/cellegummi-profiler/cellegummiprofiler-diverse/aag-celle-p-profil-epdm-26xoe8x2-mm_172.asp
Udfordringen bliver nok nærmere at finde nogle, som ikke lugter for voldsomt at gummi. Jeg tænker at det tager lidt af glæden ved at åbne en låge, hvis man bliver mødt af en tyk kemisk gummilugt.
Tillykke med det flotte resultat – jeg er meget imponeret over hvor flot I har fået den (o:
Det har været en fornøjelse at følge processen herinde.
Er den sat til salg nu?
Mvh.
Lars
Hej Lars. Jeg håbede på at vi måske hørte fra dig :) Dejligt at du har fulgt lidt med.
Ja, automaten er faktisk både solgt og afhentet (det er faktisk nogle uger siden vi var færdige med den. Indlægget på hjemmesiden blev dog først publiseret for et par dage siden). Den endte hos en glad køber i Jylland. Han kontakte mig tidligt i restaureringsforløbet om at købe den når den var færdig – hvilket han fik lov til.
Flot arbejde :-)
Må man spørg om hvad maskinen blev solgt for til den glade køber i jylland ?
Jeg husker ikke hvad den specifikke automat blev solgt for. Men vi har haft en del af den slags enkelt-kolonne lågeautomater igennem møllen efterhånden. Vi plejer at få omkring 4000-4500,- for dem når i beslutter os for at sælge dem fra. Det er markedsprisen for en sådan automat som står 100% restaureret og fuldt funktionel men nøgler und alles. Det er en fair pris for alle parter (omend en dårlig timeløn for os – men det er heller ikke det det handler om… det er jo bare en hobby). De er i alt fald nemme at komme af med. I dårlig ikke fungerende stand, har de ikke den helt store værdi.
Til trods for at de igennem de sidste mange år har været meget efterspurgt til indretning – er mit indtryk at de stadig er ret populære. Særligt blandt kvinder (underligt nok). Jeg modtager jævnligt emails fra sådanne, som alle sammen tror de er den første til at få ideen, med at den skal hænge i køkkenet eller på badeværelset, som en “skæv ting”… Til trods for at det er set tusinde gange før. Det er faktisk lidt morsomt. Desværre må jeg jo skuffe dem, da jeg ingen har stående. Det er heller ikke noget jeg jagter synderligt. De har været sjove at lave, men been there, done that. Rent automat-teknisk er de også lidt kedelige for mig, særligt sammenlignet med flotte vareautomaterne fra 1920’erne og 1930’erne eller gamle spilleautomater. De har noget mere format og personlighed i min optik. Men det er selvfølglig subjektivt.