En af de mere tilfredsstillende og sjove ting ved et restaureringsprojekt, er når man tager alle skilte, skjold, rammer og lister af trækassen. Så sker der noget og man finder ofte nogle interessant detaljer og historier.
Noget lidt særligt ved Rotaminten, som man ikke ser så tit, var at alle skilte var monteret med sådanne låse-fætre på bagsiden (de har et mere teknisk korrekt navn, men jeg kan ikke lige komme på det).
Så de skulle af – alle sammen, hvilket var lidt besværligt da de sad godt fast. Vi skulle jo også bruge dem igen, så de måtte ikke beskadiges. Bemærk at den afbilledet ser lidt nusset og irret ud. Forklaringen følger senere i indlægget.
Vi startede fra toppen: Rotamint-skiltet.
Det efterlod en betydelig afmærkning på træet.
Forklaringen var da også på bagsiden. Den var meget irret. Det skulle senere vise sig at give problemer, når kassen skulle lakeres igen. Det reagerer nemlig kemisk med lakken, hvilket får det til at boble og syde – også selvom den har været slebet ned forinden. Forvitringen fra skiltet trænger åbenbart ind i træværket og laver kemisk ballade.
Møntskuffen var heller ikke bedre, faktisk næsten værre. Fra fronten ser den nogenlunde hæderlig ud…
…men bagsiden er også dækket af hvide, tjah, automat-koraller?
Igen efterlod de tydelige spor på trækabinettet.
Resten af skilte, skjolde og rammer blev fjernet efter sammen princip.
Og de havde alle samme overfladebelægning.
I øvrigt nogle lange spyd som går direkte igennem fronten af kabinettet.
Skilte i rammer
Morskabsautomatskiltet viste sig at rumme en interessantdetalje, da det åbenbart har været brugt på en anden maskine først. Dengang havde man jo ikke lige en printer til rådighed – så en saks og lidt tilpasning af et gammel skilt – sikkert fra en anden automat, blev brugt til at konstruere et indlæg som passede i rammen.
Der har givetvis stået: “Morskabsautomat. Træk forsigtigt. Mærkerne godtgøres ikke!”
Det andet skilt; det med instrukser; var tydeligvis fra en skrivemaskine.
Drengene på bagsiden
På bagsiden brugte man lidt af en avisside, til at holde skiltet på plads.
Så hvis nogle kender “Edgart Arne“, “Jack Capper” og “Jonny Taige” – kan de måske ud fra billederne hjælpe med at datere avisen …og dermed sætte et årstal på hvornår skiltet blev monteret.
Jack Capper kan være en walisisk fodboldsspiller, der spillede professionelt fra 1949
https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Capper
Tak! Det passer rigtig godt tidsmæssigt. Sjov detalje. Jeg troede at de måske at de 3 var datidens svar på et boyband… Men aha, ja, en fodboldspiller – Hvorfor ikke.