Hvad skulle laves:
- Kabinet repareres og lakeres
- Zinkdele på kabinet slibes og males
- Mekaniske dele renses (maskinen skilt totalt ad)
- Mønfordeler rettes ud
- Udbetalingsblok manglede de fleste dele
- Starter totalrenoveret
- Pengekasse fremstilles
Der findes på nettet flere eksempler på renovering af Novomatens forskellige dele.
Vi synes derfor ikke der er grund til at gå i detaljer med delelementernes renovering som sådan, men bare vise resultatet af vores anstrengelser – primært gennem en række fotos.
Møntfordeleren
Denne er klart en af de dele der oftest er gået mere eller mindre til. Fordeleren her var hel uden revner, som alle de andre dele i maskinen. Her kan vi henvise til artikel med zinkpest.
Efter at have set nærmere på den, viste den sig at være trukket skæv i to planer. Faktisk så meget at en mønt havde svært ved at passere uhindret gennem systemet.
Nogen gange er det med at tage nogle chancer og prøve noget nyt. Den blev adskilt og de to pladedele – hver for sig, blev spændt op i en opstilling med en svag kontrabøjning. Så var det på med en gasbrænder – forsigtigt – og varme de skæve dele op til 150-200 grader et par gange eller 3. Herefter fik det lov at hvile i modspændet en times tid, og vupti var delene rettet fint ud.
Rensning – samling – smøring – lidt tilretning og den virkede perfekt.
Starteren
Består af primært af nogle drejeskiver som for det første, efter møntindkast, detekterer ved friktion via en pal i møntfordeleren, om værket kan startes. Dette skal køre gnidningsfrit og for meget tilført olie gennem tiderne ses ofte at umuliggøre dette.
Den er relativ nem at skille ad – dog for at frigøre håndtaget fra basisenheden, skal en klem-split lige bankes ud ved hjælp af en dorn. Så er det bare rengøre og slibe delene og ved samme lejlighed, inden samling males den store udvendige zinkplade.
Pengekassen
Er rent håndarbejde. 2 plader – idette tilfælde kobber (originalt er det en zinkplade-konstruktion) tilklippes. De tilklippes og bukkes – loddes og popnittes sammen. De to ophæng er lavet i aluminium.
Vi har set mange kedelige løsninger med en plastic-skål og lign. Men forståeligt nok, hvis man ikke umiddelbart har materialer og værktøj er det lidt af en større og omkostelig opgave. Af forskellige grunde er det oftest en af de trods alt vigtige dele af den samlede oplevelse som er forsvundet i de anskaffede maskiner.
Udbetalingsenheden
Denne del manglede bundklodsen (som trækker hele systemet frem og tilbage) og de fire glideplader.
Toppladen hvor møntrørene sidder, var der dog men rørene manglede. En god ven lå inde med messingbund og plader som vi købte.
Den blev istandsat og samlet med hjemmerullede fjedre – 10 stk. Her ses udbetalingsblokken klar til isætning.
Mønt-rørene er helt specielle og derfor temmelig dyre. Målene er 24,1mm indvendig og 25mm udvendig – såkaldt fransk messing. De tilskæres og udbetalingsrøret har fået huller, såled man hurtig kan se hvor mange mønter der ligger i. Et hul for hver 20 mønter.
Adskillelse af mekanikdelen
Der er næsten ingen vej udenom – mekanikken bør adskilles. Generelt er det sådan at den igennem tiderne tilførte olie, tørrer op og delene kører trægt, om overhovedet.
Man kan såfremt det er mindre grelt, klare den med, via de mange små smørehuller, at få mekanikken til at kører acceptabelt, ved gentagen tilførsel af meget tynd olie. I vores tilfælde var der ingen vej udenom, idet at adskillige arme var knækket og skulle erstattes med nogle intakte fra en donormekanik.
Der sidder to kuglelejer i hver tromle. Disse skal blæses igennem med en supertynd smøreolie (WD40 kan gøre det). Herefter lubrikeres på passende vis med en god cykelolie. Tromlesektionen skal på den stang de sidder på kører fuldstændig lydløst – et tegn på det virker som de skal.
Alle zinkdelene renses i f.eks cellulosefortynder (gør det udendørs). Efterfølgende smøres disse med et tyndt lag olie og aftørres. Rustne dele får rustfjernekuren. Større metaldele med kradtig gnidningskontakt skal have en tyk olie – i visse tilfælde smørefedt.
1 comments