Vi har længe haft et ønske om at tilføje en Watling Rol-A-Top til samlingen. Men de står desværre ikke på ethvert gadehjørne – og prismæssigt ligger de også i den lidt høje ende. Så da lejligheden opstod, hvor vi havde mulighed for at erhverve en sådan, slog vi til!
Watlings Rol-A-Top, som for længst har opnået ikon-status, blev produceret fra midt i 1930erne frem til først i 1950erne og er kendt som en af de helt klassiske mekaniske spilleautomater, fra de enarmede tyveknægtes guldalder. Den findes i en række forskellige varianter, som dog alle har den ting til fælles, at de har et overflødighedshorn på fronten hvorfra det vælter ud med enten mønter eller andre gode ting. Maskinen her er fra omkring 1948 (baseret på serienummeret).
Og som altid med os, er det jo kun sjovt hvis det er et restaureringsprojekt. Og denne gang er ingen undtagelse. Så der er selvfølgelig tale om et “lig”, med nogle en del fejl og nogle mangler. Her er banditten.
Kendere af Watlings Rol-A-Top model vil, udover at den ser noget træt og slidt ud. straks bemærke 2 ting. 1) Den har en underlig smaragd grøn farve og 2) den har tal på valserne.
Ja, farven er helt gal. Oftest har de en gul bundfarve, med enkelte røde og blå elementer. Træværket er sort. Dertil er mønterne som flyder ud af overflødighedshornet i toppen, samt ørnen guld, sølv eller bronzefarvet.
Valserne er som nævnt også forkerte. I 1950/1960erne var tyskerne meget glade for valser med tal på (effektivt!), så mit bud er at denne maskine er kommet fra USA, via Tyskland – hvor den er blevet tilpasset/ombygget og derfra så videre til Danmark.
Den er naturligvis ikke funktionel, men lader til at være mere eller mindre komplet. Skjoldene er i okay stand.En mindre revne i det bagerste af top-hatten, men ellers intet slemt at komme efter. Bagpladen kan man desværre heller ikke komme efter, da den simpelthen mangler. Pengekassen er (som sædvanlig) også væk. Så der må vi igang med fabrikationen.
Vi glæder os til at komme igang med maskinen. Det er endvidere den første Watling som vi skriver om herinde på siderne.
Og billeder af værket.
Hej.
Jeg ved godt den er helt gal med farven på jeres Rol A Top….men alligevel er den da lidt charmerende i sin patina. Jeg hentede for en del år siden (i det jyske) en model mage til jeres, samt en treasury….i ligeledes ekstrem patina (læs: bemaling). Så det lader til åbenbart at være standard at sådanne modeller partout skal sjaskes til med mærkværdige farver (sikkert hvad der lige var ved hånden) og i rigelige mængder. Jeg kunne ikke holde ud at se på Rol A Top`en…så den fik en tur som jeres, men Treasury`en har jeg faktisk bibeholdt i sin absurd “smukke” autentiske køkkengrønne farve…da jeg er sikker på aldrig at se en mage til, hvilket jo kan være charmerende i sig selv.
Mvh. Peter
Du har givetvis ret i at de ofte malede med “hvad de lige havde ved hånden”. Det er i alt fald det indtryk man får. Der var også en periode efter krigen i 50erne og 60erne, hvor råt mørkt træ var meget upopulært. Det havde været meget populært tilbage i 20erne og 30erne, men blev senere efter krigen set som værende gammeldags. Så man malede dem også ofte over, for at give maskinerne et lidt mere “moderne” look (gætter jeg på). Lige præcist med en Rol-A-Top, hvor siderne er noget af det flotteste ved maskinen, synes jeg det er synd at den skal være overmalet – men jeg vil ellers give dig ret i at den kan have sin charme med en gammel bemaling, på den rette maskine. Det skal ikke altid fjernes for enhver pris.