Vi vil nu tage hul på at flytte den gamle elektriserautomat’s dele, til de nye rammer på den dertil anskaffede kasse.
Til at starte med måtte vi finde ud af hvor vi ville have de udvendige dele til at sidde. Dette er naturligvis vigtigt at vide sig sikker på, inden man begynder at monteringen :) Der er nemlig både æstetiske og praktiske forhold at tage i betragtning.
Det hele starter med opmærkning af elementerne på fronten. Derefter kunne vi bore huller til håndtagene. Hullet til venstre, som er det håndtag der skal drejes rundt, skal være større end metalskiven – men ikke så stort at skruerne ikke har noget materiale at skrue sig ind i. Så det er lige med at finde det rigtige bor. Hullet til venstre, som er det fastmonterede håndtag, er mindre kritisk.
Og dernæst møntindkastet. Det er heller ikke super kritisk. Der er ingen møntvalidering i denne automat overhovedet – ud over at den skal være lille nok til at komme ind igennem slisken.
Dernæst skal de mekaniske og elektriske dele monteres på bagsiden. Mange af delene bliver nød til at være montereret præcist, som på den originale plade. Vi måtte derfor lave noget opmåling.
Efter grundige overvejelser, besluttede vi os at sætte metalstifter i alle skruer/sømhuller på bagsiden af den oprindelige plade. Således kunne vi lægge et stykke papir henover og trykke det ned over metalstifterne. Derved kunne vi få en “aftegning” som vi kunne bruge til at overføre til det nye kabinet.
Vi kunne så tage vores papirs-“template” og, med en syl markere alle hullerne som skal bruges til komponeneterne.
Herefter kan delene monteres, det er meget vigtigt at afstanden mellem de forskellige dele er præcist som den var for det skal virke.
Så der må testes og justeres til undervejs.
Men relativt hurtigt er tingene blevet monteret.
Den eneste del som helt måtte udskiftes, var naturligvis møntrøret. Det skal være betydeligt længere end på den lille frontplade, som vi startede med. Heldigvis havde vi nogle meter gammelt møntrør fra 1930erne liggende på loftet. Således at det tidsmæssigt faktisk stadig passer ind i sammenhængen.
Med det var hele den grundlæggende mekanik på plads.
Herefter kunne vi så montere den elektromekaniske del, hvilket skal forbindes til den mekaniske del, samt til viseren på fronten – og naturligvis til håndtagene via noget tråd, således at et elektrisk kredsløb kan sluttes.
Men mere om det senere.